De ongelukkige timing van een zakenreisje.

Deze man is gemaakt van staal. Zou je denken. Zijn naam is Tsutomu Yamaguchi, hij is 93, maar pas dit jaar werd duidelijk dat hij niet 1 maar 2 atoombommen overleefde.
_45600207_yamaguchi_ap226
Op 6 augustus 1945 was Tsutomu op zakenreis in Hiroshima toen de Amerikanen daar de eerste atoombom lieten vallen. Tsutomu werd opgenomen in het ziekenhuis met ernstige brandwonden maar keerde alweer de dag erna terug naar huis. Huis, dat was: Nagasaki. Waar twee dagen later – op 9 augustus – de tweede atoombom insloeg.

In Japan noemen ze een overlever van radioactieve straling, een ‘hibakusha’. Het geeft je recht op extra compensaties van de overheid, inclusief medische check-ups en een bijdrage in de kosten voor je begrafenis…

Nu duidelijk is dat Tsutomu twee maal de volle radioactieve laag kreeg, worden zijn  compensaties echter niet verdubbeld, zo liet de stad Nagasaki weten. Maar het verhaal van Tsutomu is nu een officieel overheidsdocument en zal tot lang na zijn dood verteld worden aan de Japanse jeugd.

Ongeveer 140,000 mensen stierven in Hiroshima en 70,000 in Nagasaki.

Veel overlevers leefden verder met talloze fysieke ongemakken als gevolg van de radioactieve straling en velen kregen kanker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s